felkialtojel1Az alábbi őszinte levelet egyik au pairünk írta Nektek, hogy Ti ne kerüljetek hasonló helyzetbe!

Kedves Leendő Au pairek!

A nevem Bognár Claudia, mint sokan mások én is az érettségi után egy „új életet” akartam kezdeni, mint Au pair.

Belevágni a nagyvilágba, egy kedves, jól fizetõ családot szerettem volna találni.

Több oldalon is regisztráltattam magamat a célom elérése érdekében, volt közöttük csak angol nyelvû oldal, és persze magyar is.

Egy angol nyelvû oldalon keresztül ahol, mint Au pair voltam regisztrálva, megtalálható volt az elérhetõségeim így a családok könnyen kontaktust tudtak teremteni velem és én is a családokkal.

2010. júniusában jelentkezett egy szemmel láthatóan, kedves kommunikatív család.

Bemutatkozó levelükben minden szépet, jót leírtak, mit adnak annak cserében, hogy én az õ két gyermeküket, ellátom, és pluszban otthon is besegítek a családnak. Mellékelten elküldték a családi fotókat, és a családi házukról készült képeket.

Õk felajánlották számomra, hogy amint kiérek a repülõjegyem árát visszafizetik és minden más költséget, amit annak érdekében teszek, hogy hivatalos úton kikerüljek.

A fizetés, akárhányszor visszakérdeztem rá, 350 font volt hetente. (Igen ez egy óriási összeg, mint Au pair, ezért is tértem ki rá többször, nem hittem a fülemnek. De Ki ne akarta volna elhinni?)

Minden nap úgy keltem fel, ez hihetetlen, talán most rámtalált a Szerencse?! Boldog voltam.

Alig vártam, hogy megérkezzek Nagy- Britanniába.

A család, megkért, hogy vegyem fel egy ügynökséggel a kapcsolatot, akiket Õk ajánlanak.

Természetesen rögtön felvettem a kapcsolatot az ügynökséggel, akik közvetlenek voltak és megértõek. Rögtön elküldték nekem azt az anyagot, amivel én hivatalosan kikerülhetek, mint munkavállaló.

A csatolt fájl tartalmazott, egy kitöltendő dokumentumot, amit a „Home Office UK Border Agency”-nek kellett kitöltenem. (Mindez kiderült, hogy egyéb munkavállaláshoz szükséges is.)

De most jött a csaló rész, külön dokumentumot is elküldtek, melyben leírják, hogy még mi szükséges ahhoz, hogy munkavállaló lehessek.

Kérték, hogy én, valaki révén, küldjek ki 900 fontot (ami átszámítva 300. 000 Ft) arra a címre ahol én Angliában lakni fogok. Elõször ezt nem értettem. Megkértem magyarázzák el nekem, érthetõen, mert nem kevés pénzrõl van szó.

Leírták, hogy ez azért szükséges, mert Angliában megváltozott a rendszer, szigorítottak mindent, és én mielõtt kiérkezek Angliába fel kell mutatnom, hogy rendelkezem 900 fonttal kinti bankszámlámon, hogy ha valami probléma merülne fel, legyen mihez nyúlnom.

Természetesen mondtam, hogy rendben van, egy itthoni bankon, keresztül bemutatom az összeget.

Õk erre közölték velem, hogy nem, õk csak a Money Gram Bankon keresztül fogadják el.

Én nem ismertem ezt a bankot. Elküldték az Angol oldalt. Egy ismerõsöm segített nekem mindebben, aki megtalálta a magyar oldalukat is. Ott rögtön felvettem a kapcsolatot az egyik munkatársukkal, aki elmondta, hogy a Money Gram az egy pénztranszfer, külföldre lehet küldeni pénzt, de csak euróban és dollárban.

Ez úgy mûködik, hogy valaki a családomból, most pl. édesapám elküldi az összeget, kitölt egy dokumentumot, ott elkérik a személyigazolványát, és annak az adatait akinek küldik a pénzt, ugyeebben az esetben én voltam (Bognár Claudia). És a címet ahová küldeni kell, ugye itt pl. United Kingdom, London …Street.

Ott ezután kapsz egy tranzakciószámot, amit senkinek nem szabad kiadnod, csak akinek küldik a pénzt.money

Az összeget az utalás után 10 perccel már fel is lehet venni Angliában, bárhol ahol van egy Money Gram-es bank. De meg is tudod szüntetni, 40 napig.

Mi elutaltuk a 900 fontot, az én ottani címemre, ahol laktam volna. (elõtte leellenõríztettem, hogy létezõ címrõl van-e szó, és igen az volt). Szóltam az ügynökségnek, hogy elutaltam az összeget, a bizonylatot bemutattam nekik, letakarva, kiretusálva a tranzakciószámot.

Eltelt pár nap, és újabb kéréssel álltak elõ, most egy külföldi erkölcsi bizonyítványt akartak kikérni nekem, melyben újabb 550 fontot akartak leakasztani rólunk. Külföldön, amíg nem élsz, nem kaphatsz erkölcsi bizonyítvány.

Ekkor már nagyon gyanus volt számomra az egész, eldöntöttük, hogy visszamegyünk a magyar Money Grames bankhoz és a tranzakciót megszüntetjük (a 900 fontot), mikor elkezdtük megszüntetni a hölgy közölte velünk, hogy a 900 fontot Angliában a küldéstõl számított 7 órára rá, felvette egy „Bognár Claudia”, természetesen nem én voltam, mivel én csak augusztus 17.-én utaztam volna ki.

 Ekkor már tudtam egy csalás áldozata lettem. Soha, senki idegennek nem szabad pénzt küldeni!sad

 A sok szép és jó ígéretnek meglett az eredménye.

Sajnos a naiv kis fejemmel, beleugrottam a csapdába.

Inkább elfogadtam volna, a kevesebb fizetést, de egy szeretetreméltó családhoz kerülök ki, akiben tényleg megbízhat az ember. (Mert lett volna rá lehetõségem, volt egy család, aki érdeklõdött utánam, de én természetesen nem õket választottam.)

És most várnom kell, míg a rendõrség ki nem derít valamit az ügyben. De ha jól belegondolunk azok az emberek, akik ezt tették velem, de még ki tudja, hány lánnyal (mert sajnos nem én vagyok az egyedüli) tették meg, most már akármerre is lehetnek, a pénzemet nem fogom viszont látni.

Várhatok, várhatok, az idõ telik, és én itt állok munka nélkül.

Már kapcsolatban álltam a  www.aupairmunkak.hu oldallal, ahol nagyon kedves, megértõ, segítõkész emberekkel találkoztam. És ez õszinte. Mindenben segítettek nekem, elfogadták újra a jelentkezésemet. De hiába volt minden, mert a Hatóság megkért, hogy még várjak szeptemberig.

Egy csomó idõt hagyok ki mindezzel.

Kérlek Kedves Au pairek, hogy nagyon óvatosak elõvigyázatosak legyetek mindennel és mindenkivel.

Örök az a mondás: „ A kevesebb néha több!”

Köszönöm, Palkó Edinának és mindenki másnak, aki segített és segít nekem abban, hogy egy kedves családot találhassak, hogy céljaimat elérjem az életben.

(Bárkinek bármi kérdése van, írjon, a claudia.bognar@gmail.com, mail címemre)

Bognár Claudia